Eмисия новини
от 04.00 часа

САЩ подкрепиха газопровод от Източното Средиземноморие за ЕС

2
Майк Помпейо, Никос Анастасиадис, Бенямин Нетаняху, Алексис Ципрас (от ляво на дясно) на срещата им в Ерусалим.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и лидерите на Гърция, Израел и Кипър се споразумяха да засилят сътрудничеството между четирите страни в областта на енергетиката и сигурността в Източното Средиземноморие, предаде БГНЕС.

В своето съвместно изявление след среща в Ерусалим снощи Алексис Ципрас, Бенямин Нетаняху, Никос Анастасиадис и Помпейо потвърдиха ангажимента си за сътрудничество в областта на енергетиката и сигурността и обещаха да се „защитят от външни зловредни влияния“ в Източното Средиземноморие и в по-големия Близък изток.

В изявлението се казва още, че Помпейо е подчертал подкрепата на САЩ за тристранния механизъм, създаден от Гърция, Израел и Кипър.

„Лидерите приветстваха последните открития на природен газ в Източното Средиземноморие и потенциала им да допринесат за енергийната сигурност и диверсификацията“, се посочва в документа.

"Нашата основна идея е много важна - да се създаде сигурна мрежа за прехвърляне на енергийни ресурси от региона на Източното Средиземноморие – от Израел, Кипър и Гърция – към Европа", каза гръцкият Ципрас в началото на срещата на върха.

Те планират изграждането на тръбопровода EastMed за пренос на газ от Израел и Кипър за Гърция и от там за Италия. Ципрас заяви, че неговото изграждане ще засили диалога за сигурността в един нестабилен регион и ще укрепи икономиките на трите страни.

Към споразумението се очаква да се присъедини и Италия, но е малко вероятно това да стане в преди изборите за ЕП.

„Нашето тристранно сътрудничество стана стратегическо, особено в областта на енергетиката и сигурността“, заяви гръцкият премиер, присъединявайки се към позицията на своя израелски колега Бенямин Нетаняху и кипърския президент Никос Анастасиадис.

Нетаняху описа тристранното сътрудничество като „едно от най-добрите регионални партньорства в световен мащаб“ и каза, че участието на Помпео даде на срещата на върха „добавена стойност“, докато Анастасиадис добави, че Гърция, Кипър и Израел са надеждни американски партньори.

„Много е важно, че държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се присъедини към тази среща. Това е символ, че САЩ подкрепя този регионален проект“, добави израелският премиер.

По данни на медиите, дължината на газопровода EastMed е 1700 км, а неговият планиран капацитет 15-20 милиарда куб. м. годишно. Източник за неговото напълване ще станат големите шелфови находища в източната част на Средиземно море - израелското „Левиатан“ и свързаното с него кипърско „Афродита“. 

Галерия

Още от

Най-четени