Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Лесенски: Никой няма ясен план какво ще бъде Брекзит, всеки има своя идея

Снимка: www.euinside.eu

„Никой няма ясен план какво ще бъде Брекзит. Всеки има своя идея. Във Великобритания две години не можаха да се разберат какво искат. Няма единна позиция. Целият процес е заложник на политическите пререкания и други цели – като например това, че Джеръми Корбин по-скоро вижда в Брекзит шанс да стане премиер, ако има политическа криза, така че да наложи други виждания, Брекзит не го интересува толкова“. Това коментира пред БНР Марин Лесенски, директор на Програма „Европейски политики и гражданско участие“, институт „Отворено общество“.

„Неизвестността дали ще има удължаване до 30 юни или по-дълго удължаване създава другия кошмар – изборите за Европейски парламент", посочи Лесенски в предаването „Преди всички“: 

„Ако Великобритания остане по-дълго, би трябвало да участва в евроизборите. Европейските лидери, страните в ЕС, включително и България, нямат полза това да се случи, защото една такава кампания ще вкара по-скоро твърдите привърженици на Брекзит в ЕП и ще им даде лостове за влияние. Ще бъде и неприятна кампания, защото най-твърдите ядра ще се сблъскат“.

„Тереза Мей иска преходен период, за да реши вътрешните си проблеми. Най-добрият ѝ шанс е да убеди съюзниците от Северна Ирландия, че сделката няма да разцепи Обединеното кралство. Второто е, че трябва да промени законопроекта, за да мине на трети път гласуване. Дори това нещо да стане, няма да спрем да говорим за Брекзит още няколко години“.

Марин Лесенски коментира и ситуацията с ЕНП. Според него в случая повече печели Виктор Орбан, тъй като оставането на партията му ФИДЕС в тази центристка група му дава политическа легитимност.

Интервюто с Марин Лесенски можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени