Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци спасяват бездомни котки и им намират подслон

Организацията iCat Rescue осигурява здравни грижи за котките на улицата

Светлозара Лесева
Снимка: Даниел Инков

Група доброволци решават да се обединят в организацията iCat Rescue през 2016 година. Започват да помагат на бездомни котки, като търсят приемни стопани, които да се грижат за изоставените животни.

"При нас рядко попадат здрави животни. Те или са невръстни и имат нужда от помощ, ако са здрави, или пък просто са много потрошени и имат нужда от основен "ремонт", ако изобщо успеят да оцелеят. Поемали сме много тежки случаи", разказа в предаването "Нощен Хоризонт" Светлозара Лесева от организацията.

Броят на котките, които спасяваме, е голям, допълни тя: "Когато видиш какво се случва с това животно, когато успееш да го излекуваш, да го задомиш и след това получаваш снимки вече в новия му дом, тогава не може да не си кажеш, че има смисъл."

"При нас попадат най-вече тежки случаи, в които животните са или пострадали от някаква човешка намеса - може да са блъснати от автомобил, може да са отровени, може да са стреляни, може да са пострадали в резултат от немарливостта на стопаните: например да са паднали от висок етаж и да са пострадали, след което да не са се погрижили собствениците им. Има много варианти. За животните на улицата няма хубав живот. Той е кратък, болезнен, преждевременно приключва" , коментира Светлозара Лесева.

Никое животно не заслужава да бъде на улицата, смята тя. "Една от посоките на дейностите ни е да популяризираме необходимите мерки за ограничаване на популацията, каквато е кастрацията на бездомните, а и на домашните животни, тъй като основният източник за попълване на популацията на бездомни животни е изхвърлените поколения на домашните котки или кучета."

Екипът от доброволци намира подходящи стопани, които да се грижат за бездомна котка. "Като се стараем да подбираме бъдещия дом, бъдещите осиновители по такъв начин, че животното да има максимално добър живот", уточни Лесева.

При избора на дом и кандидат-осиновител се попълва анкета: "Като това, което поставяме като изрично условие е жилището, където животното ще прекара дните си или близко време, да бъде добре обезопасен, да са изключени инциденти от рода на падане. Независимо дали от висок или от нисък етаж, те могат да бъдат фатални. Така че изискванията са ни да бъдат обезопасени апартаментите с комарници. Осиновителите да са отговорни хора, да са способни да поемат този ангажимент", обясни Светлозара Лесева.

През последните три години са осиновени 150 бездомни котки. В момента се търсят стопани на други 50. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени