Eмисия новини
от 16.00 часа

Обвиниха надзиратели за смърт на затворник

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата повдигна обвинения срещу двама надзиратели в затвора в Бургас за причиняване на смърт на затворник по непредпазливост.

Обвинителният акт срещу Стилиян К. и Ангел М. е внесен в бургаския районен съд от Софийска градска прокуратура.

В днешното съобщение на прокуратурата се посочва, че на двамата е наложена забрана за напускане на страната.

Те са обвинени, че като надзиратели, при условията на независимо съпричиняване, чрез бездействие, по непредпазливост са причинили смъртта на Г. Г., настанен в наказателна килия във II-ра зона с повишена сигурност в затвора в Бургас.

Сутринта на 25.03.2017 г. възникнала повреда на парната инсталация в спалното помещение на лишения от свобода, при която имало свободно изтичане на водна пара под налягане с температура 140 градуса по Целзий. При съприкосновението ѝ с тялото на пострадалия тя предизвикала тежка термична травма, несъвместима с живота - попарване на дихателните пътища и на 53% от кожата на главата на починалия

Според прокуратурата двамата надзиратели не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на лишения от свобода и при възникнала аварийна ситуация с парното отопление, не са предприели своевременно мерки за ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от нея и опазване на живота и здравето на лишения от свобода.

Ако бъдат признати за виновниq Стилиян К. и Ангел М. могат да получат наказание „лишаване от свобода“ до 5 години.


Още от