Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка запази отрицателните лихви и понижи инфлационните си прогнози

Швейцарска централна банка

Швейцарската централна банка запази очаквано основните си отрицателни лихвени ставки без промяна, като в същото време понижи рязко инфлационните си прогнози, което предполага, че не може да се очаква скорошен край на политиката на негативни лихви. Банката отново предупреди, че стойността на местната валута е все още висока и че ситуацията на валутните пазари остава нестабилна.

След края на днешното редовно заседание Централната банка на Швейцария (ШЦБ) остави без промяна своята депозитна лихва на ниво от -0,75% и целевият диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%.

ШЦБ посочи, че при необходимост ще остане активна на валутните пазари и отново изрази опасения относно силата на швейцарския франк, определяйки местната валута като "все още високо оценена" (стойността ѝ е прекалено висока), а ситуацията на валутния пазар като все още нестабилна.

Банката намали прогнозата си за инфлацията през 2019-а година до 0,3% от 0,5% в края на предходната година и за 2020-а до 0,6% от 1,0% преди ускоряване на инфлацията до 1,2% през 2021-а година. В същото време продължава да очаква растеж на швейцарския БВП с 1,5% през тази и с 2,5% през следващата година.

Тези занижени инфлационни прогнози означават, че Швейцарската централна банка няма да бърза с повишаване на отрицателните лихвени ставки. Трябва също така да се има предвид, че политиката на ШЦБ е силно зависима от тази на ЕЦБ, тъй като делът на швейцарския износ в посока еврозоната е най-голям и в резултат на това е силно зависим от нивата на швейцарския франк спрямо еврото. Решението на ЕЦБ да отложи първото повишаване на лихвените ставки поне до края на 2019-а година е в подкрепа на по-трайната политика на отрицателни лихви на ШЦБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна