Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одобриха проекта на Методика за индивидуална оценка за хората с увреждания

Документът се смята за ключов при прилагането на новите закони за хората с увреждания и за личната помощ

| обновено на 21.03.19 в 17:19
Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Националният съвет за хората с увреждания, чийто председател е вицепремиерът Томислав Дончев, одобри днес проект на Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания. Съветът обаче не прие проекта на правилника за приложение на Закона за хората с увреждания.

„Ще се опитаме в максимална степен, доколкото е възможно, да се съобразим с всички направени конструктивни предложения, доколкото те не си противоречат взаимно. Защото има много такива. В този смисъл, в какъв финален вид ще бъдат приети, е рано да се каже. Особено, когато говорим за методиката, при положение, че правим подобно упражнение за първи път, тя дефинитивно ще бъде обект на усъвършенстване следващите месеци“, отбеляза Дончев.

Според одобрената днес методика, определянето на часовете за асистентска подкрепа ще зависи от това, дали хората с увреждания са деца до 0 до 12 години, от 12-18 или лица над 18-годишна възраст.

По-рано днес ресорният министър Бисер Петков заяви: „Срокът за приемането на тези подзаконови нормативни документи е до края на месец март. Правим всичко възможно да сме готови да сме постигнали съгласие. Това е едно голямо професионално предизвикателство, защото се прилага нова методология и всичко трябва да стане в много кратки срокове без възможност да има тестови период. Но това беше искането на хората с увреждания, на представителите на майките, тази индивидуална оценка и последващите от нея права да бъдат получени максимално бързо“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна