Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия без Уикипедия за ден в знак на протест

Германия остава днес без Уикипедия. Немскоезичната версия на онлайн-енциклопедията излиза от мрежата за един ден в знак на протест срещу планираната европейска реформа на авторските права.

За първи път, откакто съществува интернет, немскоезичната аудитория ще остане без Уикипедия. Авторите на текстове на немски език в световната енциклопедия протестират по този начин срещу член 13 - прочутата реформа в авторските права, която планира ЕС. Тя ще бъде гласувана идния вторник в Европарламента. Преди това са насрочени големи протести, най-мащабният от които ще е в Берлин тази събота.

С поправката всички интернет платформи ще бъдат задължени да отговарят за авторските права на материали, качвани от потребители. За да се справят с това, те ще бъдат принудени да инсталират филтри, спиращи достъпа на музикални, литературни  и други авторски произведения.

„Опасяваме се обаче, че тези филтри ще доведат до масивни ограничения на обмяна на информация и по същество ще представляват цензура, а не защита на авторски права“, заявяват авторите на текстове в Уикипедия.

Самата Уикипедия е изключена от прилагане на поправката, но авторите са солидарни с останалите интернет-платформи.

Немскоезичната Уикипедия има в момента 2,3 милиона статии и бива отваряна около 30 милиона пъти дневно. Тя е една от най-ползваните платформи в света.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени