Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличване на британските продажби на дребно за втори пореден месец въпреки драмата с Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През февруари 2019-а година продажбите на дребно във Великобритания нараснаха изненадващо за втори пореден месец от началото на годината благодарение отчасти на необичайно топлото време, показват данни на официалната статистика ONS, които сигнализират, че потребителските разходи остават стабилни въпреки притесненията около Брекзит.

Обемът на продажбите на дребно нарасна през февруари с 0,4% спрямо януари, когато се повиши с 0,9% при осреднени очаквания на финансовите пазари за понижение с 0,4 на сто.

Растежът на продажбите на дребно на годишна база се забави слабо до 4,0% от 4,1% през януари при прогноза за по-скромен растеж с 3,3 на сто, докато за трите месеца до края на февруари търговията на дребно нарасна с цели 3,7%, отбелязвайки най-солидно повишение от повече от две години насам.

От ONS отбелязаха, че необичайно топлото време през февруари е допринесло за по-големи пазарувания в градинарските центрове и в магазините за спортна екипировка при намаляване на продажбите в супермаркетите и в магазините за дрехи с оглед на приключилите януарски сезонни ценови промоции.

Потребителските разходи са важен генератор за растежа на британската икономика, тъй като формират около 20% от разходите на домакинствата. Доброто нарастване на търговията на дребно през януари и февруари изглеждат в подкрепа на растежа на британската икономика през първото тримесечие на годината. Днешните по-силни данни предполагат, че потребителските разходи на Острова продължават да бъдат относително незасегнати от общата несигурност около процеса на Брекзит, която доведе до рязко забавяне на британската в края на миналата година.

Британската лира обаче не успява да намери подкрепа от данните за продажби на дребно и продължава да се намира под силен натиск от продажби спрямо еврото и долара с оглед на несигурността около процеса на Брекзит и преди края на редовното заседание на Английската централна банка (от 14:00ч. наше време).

Паундът поевтинява рязко от вчера насам с оглед на притесненията, че ЕС може да отхвърли молбата на британския премиер Тереза Мей за отлагане на Брекзит до 30-ти юни, настоявайки, че подобно забавяне не може да продължи след 23-и май, когато стартират изборите за нов европейски парламент. Говори се, че всяко едно одобрение на отлагането на Брекзит ще бъде при условие, че британският парламент ратифицира договореното от Тереза Мей споразумение с ЕС, което обаче вече беше отхвърлено на два пъти. Това сякаш увеличава вероятността, че Великобритания ще трябва да напусне ЕС още на 29-и март, каквито бяха досегашните планове, при това без сделка, ако в близките дни не успее да договори някакво алтернативно решение.

Британската лира се понижава в четвъртък с 0,55% към 8-дневно дъно от 1,3115 долара, въпреки слабостта на "зелените пари" спрямо останалите основни валути след снощното заседание на Федералния резерв. В същото време еврото поскъпва с 0,42% към триседмичен връх от 0,8685 паунда благодарение и на рязкото поскъпване на единната валута след края на заседанието на Фед към 6-седмичен връх от 1,1447 долара преди през днешната търговия да коригира малко под 1,1400 нивото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени