Eмисия новини
от 13.00 часа

Турция и Гърция договарят мерки за намаляване на напрежението

Снимка: архив

Турция също има права в Източното Средиземноморие и Атина е наясно с този факт. Това заяви гръцкият външен министър Йоргос Катругалос след среща в Анталия с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

Изявлението беше посрещнато със задоволство от турската преса. В района на Източното Средиземноморие съществува напрежение поради споровете между Турция и Кипър за морските граници и амбициите на Анкара да провежда сондажи за нефт и природен газ в тази зона. В интервю за Анадолската агенция преди посещението вчера гръцкият първи дипломат изтъкна, че Турция не може да бъде изключена от енергийните въпроси в Източното Средиземноморие, тъй като страната разполага с дълга крайбрежна ивица.

Една от основните цели на разговорите между двамата министри и техните делегации беше намаляване на напрежението между двете страни. За това по-рано се договориха гръцкият премиерът Алексис Ципрас и турският президент Реджеп Ердоган по време на визитата на Ципрас в Турция през февруари. 

Мевлют Чавушоглу заяви по време на съвместната пресконференция, че преговорите за Кипър трябва да бъдат ориентирани към резултат, а не да се водят заради самите преговори.

Според турския външен министър е „възможно скорошно“ провеждане на среща между ръководителите на военните ведомства на двете страни за обсъждане на мерки за укрепване на доверието.

Турция отново настоя за предаване на 8 турски военни, избягали в Гърция в нощта на опита за преврат на 15 юли 2016 г. Турският външен министър беше категоричен, че и двете страни знаят, че това са превратаджии. Според Йоргос Катругалос кой е превратаджия и кой – не, решава съдът. Гръцкият съд даде убежище на турските военни, позовавайки се на опасения, че в родината си те няма да получат справедлив процес.

Още от