Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече американци смятат, че имиграцията трябва да остане на същите нива или да се покачи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Увеличаващ се брой американци смятат, че имиграцията в страната е необходимо да остане на същите нива или да се покачи. Според анализ на ново проучване повече демократи отколкото републиканци искат да видят по-голям брой имигранти в САЩ.

Данните са на престижното "Дженерал Сошъл Сървей" за миналата година и показват спад от 41 на 34 процента при американците, които са за намаляване на имиграцията. АП отбелязва, че за първи път при задаването на въпроса за нивата на имиграцията през 2004-та повече са тези за оставане на сегашното ниво, отколкото за намаляване.

Междувременно, сега 23 процента от американците искат увеличаване на имиграцията в сравнение с 2016, когато този процент е бил 17.

От изследването още става ясно, че има нарастваща пропаст между партиите по въпроса. Изводът от анализ е, че почти две-трети повече демократи отколкото републиканци са за позволяване приемането на по-голям брой имигранти.

Данните са в контраст с лансирането от Белия дом на нужда от по-строги мерки за опазване на границата.

Едно от тълкуванията е, че американците са по-толерантни по отношение на имигрантите отколкото президента Доналд Тръмп, който направи темата за имиграцията основна в предизборната си кампания. Като президент Тръмп настоя за повече средства за изграждане на стена по границата с Мексико и въведе забрана за влизане в страната на граждани от предимно мюсюлмански държави.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!