Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вегани: Има многообразие от растителни храни, които ни поддържат здрави и енергични

Има достатъчно храни за веганите
Снимка: БГНЕС
За храната като начин на живот говорим през настоящата седмица в предаването ни "Радиоприемница".

В това отношение едни от най-интересните групи от хора са веганите.

Според различната литература по темата веган, веганство или веганизъм са трите възприети у нас понятия, които характеризират начин на живот, според който човек живее, без да участва в експлоатацията на животни. От това следва веганите да бъдат не само пълни вегетарианци, те не само се хранят изключително с растителни продукти, но и не използват деривате, пряко или косвено получени от използването на животни.

Веганите изключват от хранителната си диета не само месото, но и рибата, другите морски животни, яйцата и млечните продукти. Освен това не използват изделия от животински произход - кожа, коприна, вълна и др., пчелен мед, както и продукти с животински компоненти (желатин, глицерин) или продукти, тествани на животни (в това число козметика, тютюн и пр.), не подкрепят използването на животни за лов или забавление (циркове, зоопаркове и пр.).

Срещаме ви с един дългогодишен веган и с друг, възприел съвсем наскоро тази философия на живеене.

Петя Алтимирска е веган от 8 години. С нея се срещахме в прекрасния двор на Природонаучния музей в столицата, където по-късно днес тя и нейни съмишленици от Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България, ще открият изложбата ”Влиянието на фермите за ценни кожи“. 

Петя разказва, че не е имала намерение да става веган до момента, в който се информира повече, гледа видеоклипчета, разбира за екологичните проблеми.

Първо става вегетарианец, веган е от 2011 г. и сега се чувства дори по-здрава отпреди. В началото си прави изследвания на 6 месеца, а по-късно - на 12.

Според нея веганите не са ощетени в менюто си, защото човек използва за храна основно 7 животни, а растенията са многократно повече.

Не мога да кажа, че се ограничавам в храненето. Има толкова зеленчуци, плодове, бобови растения, кореноплодни, ядки. Комбинациите между тях пък са безброй. Само от 1 кг соя могат да се направят поне 10 вида продукти – растително олио, майонеза, от пулпата могат да се омесят кюфтета... Просто хората трябва да имат въображение.

По думите на Петя Алтимирска заблуда е да се смята, че веганското меню е скъпо.
Помислете колко повече са постните традиционни гозби, в сравнение с месните. Скъпо е, ако държите да купувате само биологични продукти. Когато е разнообразна храната, може да се запълнят всякакви дефицити.

Двете дъщери са последвали Петя по отношение на веганските храни, но синът ѝ подражава повече на баща си и продължава да хапва и месо.

Петър Атанасов (24) е веган от 6 месеца. Преди това 4 години е бил вегетарианец.

Признава, че е чувствал умора, но здравословни проблеми не е имал заради храненето. Дори се чувства по-енергичен.

Петър дава и рецепта за енергийни топчета с фурми, орехи и какао, с които спокойно замества любимия на невеганите шоколад.

Чуйте разговорите на Красимир Мартинов с Петя Алтимирска и Петър Атанасов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!