Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Атанасов: СДС се превърна в управляваща опозиция, нещо като ДПС, но извън парламента

Режимите на Орбан и на Борисов си приличат много - по начина на упражняване на властта, твърди той

Атанас Атанасов ДСБ
Снимка: БГНЕС

Европейската народна партия замрази вчера членството на унгарската партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан. В подкрепа на това решение гласуваха 190 делегати, а четирима бяха против. Това решение коментира в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Атанас Атанасов - съпредседател на „Демократична България“ и председателят на „Демократи за силна България“, който участва в Брюксел на срещата на ЕНП:

„ГЕРБ и СДС нямаха партийни делегации на асамблеята на ЕНП вчера. Предполагам, че причината за това отсъствие е това, че те се чувстват неудобно по тази тема и не искат да я коментират, защото режимите на Орбан и на Борисов си приличат много - по начина, по който се упражнява властта“, каза пред БНР Атанасов и уточни, че от България са участвали само партийните делегации на ДСБ и на ДБГ.

Атанасов коментира и вчерашната среща на ГЕРБ и СДС. На нея премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов заяви след разговор с председателя на сините Румен Христов, че „Съюзът на демократичните сили ще получи сигурни места в общата евролиста“.

„Докато СДС имитираха с нас разговори, вървеше скрит процес на преговори с ГЕРБ“ , заяви Атанасов и добави:

„Получи се много специфичен политически оксиморон - СДС се превърна в управляваща опозиция, нещо като ДПС, но извън парламента“.

По думите му трима души от СДС се надяват за местните избори да влязат в листата на ГЕРБ за София. Атанасов заяви, че отношението на „Демократична България“ към ГЕРБ и управлението на Борисов категорично се отличава от това на СДС, които смятат, че управлението на ГЕРБ е добро и тази политика трябва да се подкрепя.

Атанас Атанасов прогнозира добра подкрепа от демократичната общност в България за листата на „Демократична България“ за евровота през май.

По повод започващите проверки от прокуратурата на новопридобитите апартаменти от Цветанов, Цачева и Рашидов Атанасов заяви, че прокуратурата се намесва, за да прикрие, а не да разследва истински:

„Управляващата върхушка се чувства недосегаема, защото контролира институциите, които трябва да я проверяват“.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Атанас Атанасов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна