Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митьо Очите отива на съд

Специализираният съд гледа мярката за неотклонение на Димитър Желязков - Митьо Очите
Снимка: БГНЕС

Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, отива на съд. Това става по-малко от месец след като той беше екстрадиран от Турция по обвинение в ръководство на организирана престъпна група за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици.

Обвинителният акт е внесен в Специализирания наказателен съд. В него се посочва, че групата на Очите - от общо 13 души, е действала от 2013 година до масовите арести по морето миналия август - на територията на Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг. Част от групата е и дъщерята на Желязков, ангажирана със събиране на „такса спокойствие“ от таксиметрови фирми и собственици на търговски обекти в курорта Слънчев бряг.

Според обвинителния акт, със заплахи за физическо насилие, групата събрала  - като „такса спокойствие“,  72 000 лева от погребални агенции в Бургас. Със заплахи за живота и здравето на роднините им за пари били изнудвани още собственици на заложни къщи и търговски обекти.

В част от подробно описаните случаи, включително и с цитати на  отправяните заплахи, лично участвал ръководителят - Димитър Желязков, когото, ако бъде признат за виновен, го очакват затвор до 15 години, уточняват от спецобвинението.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени