Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на Уолстрийт след нов ръст на технологичните акции при спад в банковия сектор

Основните фондови индекси стартираха търговията на Уолстрийт в четвъртък с предпазливи понижения, но след това доста бързо се оказаха на позитивна територия, като инвеститорите продължават да преценяват решенията на Федералния резерв след края на двудневното заседание на централна банка на САЩ.

Индексът DJIA нараства с над 150 пункта (с 0,65%), широкият индекс S&P500 - с 0,66%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,94%, заличавайки първоначалните им понижения с между 0,2% и 0,3%.

Подкрепа за текущото възходящо движение оказва серията по-добри от очакваното икономически данни от САЩ (молбите за помощи при безработица и промишлената активност в региона на Филаделфия).

Вчерашните сигнали от Фед, че няма да промени основните си лихви до края на настоящата година (при предишни очаквания за две повишения на федералната фондова лихва), също допринасят за поскъпването на акциите, тъй като това означава по-малки корпоративни разходи за обслужване на задълженията.

Ниските лихви обаче не са в полза на банките, тъй като вредят на техния нетен лихвен маржини и ограничават способността им да генерират печалби. С оглед на това банковият сектор се намира под известен натиск от продажби в началото на днешната търговия, като общият индекс на финансовите институции, влизащ в S&P500, се понижава с 0,75%, докато индексът, включващ само банките, се понижава с над 1%.

На другия полюс обаче остава технологичния сектор, който продължава и днес да бележи добро възходящо движение благодарение на ръст на акциите на Apple и на компаниите, произвеждащи микрочипопве.

Акциите на производителя на iPhone поскъпват с цели 3,6%, след като анализатори очакват, че планираното от компанията за началото на следващата седмица стартиране на видео-стрийминг ще окаже съществено влияние върху печалбите на технологичния гигант в бъдеще. С днешното възходящо движение пазарната капитализация на Apple успя да надвиши тази на Microsoft, достигайки почти 919 млрд. долара.

Акците на Amazon.com пък поскъвпат над 1800 долара за пръв път от 220ри окромври 2018-а година насам.
Силен ръст от близо 10% бележат акциите на Micron Technology Inc., след като компанията за чип памети представи по-добри финансови резултати за последното тримесечие и в същото време прогнозира възстановяване на пазара на микропроцесори и памети през втората половина на 2019-а година.

Всичко това допринася за ръст на технологичния индекс Nasdaq Composite до нов близо 6-месечен връх (най-високо ниво от октомври 2018-а година).
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна