Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 50 жертви при потъване на ферибот в Ирак

Изглед към района в Мосул, където е станал трагичният инцидент.
Снимка: Ройтерс

Ферибот, препълнен с хора, празнуващи кюрдската Нова година, потъна днес в река Тигър край северния иракски град Мосул, предаде БТА.

Най-малко 54 души се удавиха, а 28 се смятат за изчезнали, съобщи представител на вътрешното министерство, цитиран Франс прес. Според източници на Би Би Си са загинали поне 66 души.

Полковник Хусам Халил, началник на Гражданска защита в провинция Ниневия, уточни, че много от жертвите са жени и деца, които не са можели да плуват, и че спасителните операции продължават.

На ферибота е имало над 100 души. Досега спасителните екипи са извадили от водата 12, каза Халил, цитиран от Ройтерс.

Пътуващите се отивали по реката към паркове, където по традиция семейства си правят пикник за празника Невруз, предаде АФП.

След обилни дъждове през последните дни, властите отвориха шлюзове, за да намалят натиска върху равнището на големия язовир в Мосул. Те предупредиха,  че бреговете на Тигър ще са по-опасни, защото нивото на водата ще се е покачило.

Нивото на речната вода е изиграло роля при потъването на ферибота, уточни представител на властите в Мосул.

Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показват десетки хора, които се носят във водата или се опитват да плуват около плавателен съд, насред буйно течение.

През 2017 г. иракските сили изтласкаха групировката „Ислямска държава“ от Мосул, след опустошителна офанзива, при която бяха разрушени цели квартали.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна