Eмисия новини
от 01.00 часа

На кръжок по медийна грамотност във Втора английска гимназия в София

| обновено на 25.03.19 в 14:26

Повече от 250 хиляди ученици от цялата страна посещават извънкласните дейности по интереси, които се провеждат от началото на втория срок на настоящата учебна година. Средствата, осигурени от държавния бюджет за осъществяването на тези занимания, възлизат на 25 милиона лева, а тяхната основна задача е да удовлетворяват потребностите и да развиват способностите на посещаващите ги ученици.

Репортер на БНР посети столичната Втора английска гимназия, където се провежда кръжок по медийна грамотност, който запознава гимназистите с особеностите на журналистическата професия. Повече от 400 ученици от гимназията посещават клубове по интереси, разделени в 8 тематични области. Кръжокът по медийна грамотност е избран от повече от 30 гимназисти, според които извънкласните дейности ще повишат самочувствието и социалната им активност, както и ще допринесат за личностното им развитие и обогатяване.


Част от гимназистите споделят, че възприемат журналистическата като очарователна професия и не скриват желанието си един ден да се развиват професионално в тази област.  

Извънкласните занимания по медийна грамотност се провеждат два пъти седмично и се водят от двама от училищните преподаватели по български език и литература. Гимназистите вече имат зад гърба си и първите завършени практически задачи - подготвили са заедно празнична емисия, посветена на националния празник на страната, също са интервюирали и заместник-министъра на образованието Таня Михайлова.

Според преподавателя Зорница Танчева занятията подобряват уменията за водене на успешна комуникация и работа в екип.
 
Интересът към извънкласните занимания е огромен и това се потвърждава от броя на училищата в страната, в които кръжоците се провеждат - общо 2 250 учебни заведения. Според директора на дирекция Приобщаващо образование към МОН Грета Ганчева клубовете по интереси представляват важна и неделима част от образователния процес.
 
60 % от децата са избрали извънкласни занимания в областта на СТЕМ - това е обучението по природни науки, технологии, инженерство и математика, направленията, в които се запазват добрите показатели за реализация и в които в бъдеще се очаква най-голям ръст на доходите. 

Репортажа на Еленица Маринова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Още от