Eмисия новини
от 04.00 часа

Оспорвана битка за отборната титла при грациите, разликите на върха са малки

Боряна Калейн
Снимка: Светослав Табаков

Оспорвана битка между фаворитите за отборната титла предложи първият ден от Държавното първенство по художествена гимнастика.

Малка преднина в зала "София" след съчетанията на обръч и топка при жените взе отборът на Левски, чийто лидер Невяна Владинова получи оценки 21.050 и 21.200, а заедно със съотборничките си Лъчезара Пекова и Леонор Божанова събра сбор от 77.625 точки след първия ден.

Катрин Тасева

Другите два състава, в които са концентрирани най-изявените ни индивидуални гимнастички, следват на малка дистанция. Левски Триадица /Боряна Калейн, Вая Драганова и Йоана Ангелова/ засега е втори със сбор от 77.375 точки, а трети е Левски Илиана /Катрин Тасева, Татяна Воложанина и Мадлен Сергеева/ с 76.100 обща оценка засега.

Тасева, Калейн и Воложанина също получиха оценки над 20 точки за своите изяви.

Регламентът е такъв, че може да се случи промяна в класирането дори след последното съчетание. Отборите изиграват общо по 8 съчетания, или по две на уред, а в края най-ниската оценка отпада от сбора. Във всеки състав участват минимум три гимнастички, като една грация има право да излезе на килима до три пъти, но без да повтаря уреда. Другата по-малко използвана конфигурация е с 4 състезателки в отбор.

Невяна Владинова

При девойките младша възраст води първият отбор на Левски Триадица в състав Жана Пенчева, Алис Шакирова и София Павлова.
Втори е отборът на Грация Варна в състав Елвира Краснобаева, Красимира Иванова и Стефани Параскова, а трети е вторият отбор на Левски Триадица в състав Александра Димитрова, Аделина Грозданова, Анна Буркова и Моника Богданова.

При жените надпреварата се води между 20 отбора, девойките младша възраст са 30, а девойките старша възраст - 40 тима.

Държавното отборно първенство, на което домакин е Академик,  ще продължи в петък със съчетанията на бухалки и лента при жените и при девойките младша възраст, а в края на деня ще узнаем шампионите.

Девойките старша възраст ще си оспорват медалите в събота и неделя.

Още от

Най-четени