Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Миленков е новият подуправител на БНБ - ръководител "Банков надзор"

| обновено на 22.03.19 в 10:33
Радослав Миленков
Снимка: БГНЕС

Единодушно Народното събрание избра Радослав Миленков за подуправител на Българската народна банка - ръководител на управление "Банков надзор" и освободи от този пост Димитър Костов. Пред депутатите управителят на Централната банка Димитър Радев мотивира номинацията си на Радослав Миленков, като се позова на високата му квалификация и богат професионален опит в банковото дело.

„Има значителен управленски опит от няколко търговски банки, а от ноември 2014-а година досега заема длъжността „Председател на Управителния съвет на фонда за гарантиране на влоговете в банките“. Своевременния избор на господин Миленков е от съществено значение и в контекста на процеса на присъединяване на България към единния надзорен механизъм“.

Пред журналисти Миленков заяви, че основен приоритет в работата му ще бъде присъединяването към единния надзорен механизъм:
"Краткосрочно, разбира се - продължаване синхронизацията на практиките с тези на Европейската централна банка, приобщаване към всички тези надзорни процедури, които са необходими". 
Миленков замени Димитър Костов, който предсрочно подаде оставка в началото на месеца

Народното събрание прие и процедурни правила за избор на двама заместник-председатели в Комисията за финансов надзор, ръководещи управления "Надзор на инвестиционната дейност" и "Застрахователен надзор". Кандидатурите се внасят от председателя на Комисията в петдневен срок и ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Допуснатите кандидати ще бъдат публично изслушани в парламентарната комисия по бюджет и финанси и гласувани в пленарната зала.
Приемането на процедурните правила се прави след предсрочно прекратените мандати на Бойко Атанасов и Ралица Агайн. 
Бойко Атанасов пое председателското място в Комисията за финансов надзор, като номинация на партия "Атака", след като Карина Караиванова се оттегли от ръководството, за да се присъедини към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие. Ралица Агайн подаде оставка през август миналата година след фалита на застрахователното дружество "Олимпик". 

Предвижда се и изслушване в НС на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.  В парламентарния контрол ще участват петима министри. Пръв на депутатски въпроси ще отговаря министърът на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на земеделието и храните Румен Порожанов ще даде информация за изграждане на ракетни площадки за противоградова защита. Министърът на културата Боил Банов ще отговаря на въпроси за  създаването на публичен регистър на разпространителите и доставчиците на медийни услуги и въвеждането на  Директивата за аудиовизуални медийни услуги в българското законодателство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени