Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вихър Георгиев: Мей загуби една година, за да продаде нещо на собствените си депутати

Вихър Георгиев

Снощните заседания в Брюксел, на които бе взето решение за отсрочка на Брекзит, не се отразяват на шанса за британско напускане със сделка, защото въпросът е какво са склонни да приемат британските депутати. Това заяви пред БНР Вихър Георгиев, преподавател в катедра „Европеистика“ в Софийския университет.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Георгиев подчерта, че важното в случая е, че британската премиерка Тереза Мей преговаряше без реално да има мандат и одобрението дори на собствената си партия. „И в крайна сметка се оказа, което не бе никаква изненада, че тя не може да осигури подкрепа за това споразумение“, изтъкна още той.

„През декември 2017 г. имахме почти готово споразумение с Великобритания (за Брекзит – б.р.). Това, което тогава се случи, с което Тереза Мей не успява да се справи повече от една година, е да намери някаква форма на компромис в собствената си партия, която да е приемлива за ЕС. А Мей много добре знае кое е приемливо за ЕС и кое не е. Говореше едни неща в Лондон, други в Брюксел и в крайна сметка се оказа, че рискът, който е поела, не е оправдан и тя не може да осигури приемането на това споразумение. Тя загуби една година, за да се опита да продаде нещо, което не може да продаде – на собствените си депутати“, отбеляза Вихър Георгиев.

Той изтъкна още, че в момента депутатите в Лондон са изправени пред много тежък избор, тъй като няма време да се договоря нова сделка и това бе посланието на ЕС. Ако ще се договаря нова сделка, това трябва да бъде с един много дълъг хоризонт и ясна посока.

За част от депутатите, които досега са гласували против сделката, може да се окаже, че рискът от напускане без никакво споразумение е по-голям. И хипотетично е възможно те да променят мнението си.

Ако ще се търси по-дълго отлагане, трябва бъде ясно защо и ясен ангажимент от страна на Великобритания в каква посока ще преговаря за някакво ново споразумение. „А не съм сигурен, че г-жа Мей е в състояние да води един такъв процес“, каза още преподавателят в СУ Вихър Георгиев.


Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна