Eмисия новини
от 07.00 часа

Лавров: ЕС изглежда безпомощно в Косово

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Начело на самопровъзгласилото се Косово стоят хора, които „пет пари не дават“ за плахите съвети на Европейския съюз за нормализирането на отношенията с Белград. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от БГНЕС.

„В момента в Косово управляват хора, които пет пари не дават за прекалено плахите съвети, които се опитва да им дава Западът за необходимостта от нормализирането на отношенията с Белград. Евросъюзът много години се опитваше да играе ролята на посредник. Прищина напълно игнорира постигнатите споразумения, които бяха насочени за осигуряването на правата на сърбите в Косово. В отговор ЕС проявява пълна безпомощност“, подчерта Лаврор в интервю за НТВ.

Преди 20 години започнаха бомбардировките на НАТО срещу Югославия заради прочистването на косовските албанци от режима на диктатора Слободан Милошевич. След малко повече от два месеца интензивна въздушна кампания на алианса Сърбия загуби войната. В резултат Косово беше отделено и през февруари 2007 г. обяви независимост. До момента тя е призната от повечето страни-членки на ЕС и САЩ. Против нея се обявяват Сърбия, подкрепяна от Русия, припомня РИА „Новости“.


Още от