Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия: Изявлението на Тръмп не променя реалността, че Голанските възвишения са били и ще останат сирийски

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийското правителство осъди изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че е време да бъде признат израелският суверенитет над Голанските възвишения и заяви, че Сирия е решена да си възстанови района "чрез всички възможни средства". Източник от външното министерство заяви, че изказването на Тръмп показва "сляпата пристрастност на Съединените щати" към Израел.

"Изявлението му не променя "реалността, че Голанските възвишения са били и ще останат сирийски, арабски", смята още източникът от външното министерство.
Руското външно министерство от своя страна заяви, че промяна в статута на Голанските възвишения ще бъде пряко нарушение на решенията на ООН.

Според Иран изявлението на Тръмп е неприемливо. "Това незаконно и неприемливо признаване не променя факта, че Голанските възвишения принадлежат на Сирия", заяви говорителят на външното министерство Бахрам Касеми.
Вчера в Туитър президентът Тръмп написа, че е време да бъде признат суверенитетът на Израел над Голанските възвишения, които страната превзе от Сирия през 1967 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна