Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Американската икономика би нараснала с 4% без затягане на лихвите от Фед

Не ме интересува дали съм повлиял на централната банка, посочи той в телевизионно интервю

Доналд Тръмп и управителя на Фед Джером Пауъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че продължава да критикува Федералния резерв въпреки рязката промяна в лихвената и парична политика на централната банка, която беше факт на последното заседание, проведено по-рано тази седмица.

Тръмп отбеляза, че ако през последните години председателя на Фед Джером Пауъл и неговите не бяха затягали (повишавали) лихвите, икономиката на САЩ би се увеличила с над 4% през 2018-а година.

"Честно казано, ако нямахме някой, който да повишава лихвените проценти и да осъществява "количествено затягане", щяхме да постигнем растеж от над 4% вместо с 3,1%", посочи Доналд Тръмп в интервю за петъчното шоу "Сутрин с Мария" на телевизия Fox Business Network.

Преди време Министерството на търговията отчете растеж на американската икономика от 2,9% през 2018-а година, като само в рамките на четвъртото тримесечие БВП нарасна с 3,1% на годишна база.

Запитан дали смята, че е повлиял на смяната на политическата позиция на Фед, Тръмп отговори: "Не знам. Надявам се откровено, че не съм повлиял, но това няма значение", след което обаче бързо добави: ""Не ме интересува дали съм повлиял или не".

Повод за тези негови коментари бяха публикуваните в сряда от Фед прогнози за пътя на лихвените проценти, които показаха, че централните банки не са склонни да прибегнат до повишаване на федералната фондова лихва през цялата настояща година. Само три месеца по-рано (на заседанието на Фед през миналия декември) американските централни банкери очакваха две увеличение на лихвите ставки с по 0,25% през 2019-а година.

Доналд Тръмп също така заяви, че е бил прав да критикува Федералния резерв през  миналата година за стабилните повишения на лихвените ставки и по отношение на програмата за финансовия баланс на централната банка, според която Фед ежемесечно намаляваше с 50 млрд. долара своите активи в държавни облигации и в ипотечно-гарантирани книжа.

След края на последното си редовно заседание в сряда вечерта Федералният резерв обяви, че от месец май ще забави темпа на намаляване на огромния си финансов баланс и че ще приключи изцяло тази своя програма през септември.

В резултат на изненадващо рязката за мнозина смяна на курса на паричната и лихвена политика на Фед и трите основни американски фондова индекса отбелязаха солиден ръст по време на търговията в четвъртък. Индексът DJIA нарасна с 216 пункта (с 0,84%), докато широкият индекс S&P500 се повиши с 1,09% и затвори вчерашната търговия на ниво, което е по-малко от 3% под рекордния негов връх, достигнат през втората половина на септември 2018-а година.

Технологичният индекс Nasdaq Composite пък скочи с цели 1,42% към нов 6-месечен връх благодарение най-вече на ръст с 3,7% на акциите на Apple Inc. За кратко по време на вчерашната търговия на Уолстрийт производителят на iPhone отново се превърна в най-голямата компания по пазара капитализация, но в края на сесията пак беше изместена от Microsoft Corp., чийто акции пък поскъпнаха с 2,3%. Така пазарната оценка на Apple Inc. достигна 919,9 млрд. долара, а на Microsoft - 922,35 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна