Eмисия новини
от 16.00 часа

Мей се завърна в Лондон с две предложения за отлагане на Брекзит

| обновено на 22.03.19 в 17:50
Британският премиер Тереза Мей по време на специалното си обръщение на 21 март.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей се завърна в Лондон от Брюксел с две предложения за отлагане на Брекзит. Първото - до 22 май, ако депутатите одобрят нейната сделка следващата седмица. И второто - до 12 април, ако я отхвърлят, но заявят ясно следващите си ходове.

След 8 часа на преговори Тереза Мей заяви, че депутатите са изправени пред ясен избор. Тя отново се зарече да работи упорито за прокарването на сделката в парламента. Гласуването ще бъде в началото на следващата седмица въпреки възражението на председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, че сделката не може да бъде предлагана за трети път, без да има промени в нея. 

Опитът за помирение с депутатите от страна на Мей бе посрещнат хладно от повечето от тях, така че надеждите сделката да бъде одобрена не са големи.

Хилъри Бен от Лейбъристката партия ще внесе в понеделник междупартийна поправка, която може да даде възможност на парламента да предлага алтернативни варианти за решаване на кризата. 

Бившият лидер на Партията за независимост Найджъл Фарадж заяви, че хората се смеят на Великобритания, след като Брюксел се съгласи да даде отсрочка за Брекзит. Според него мнозинството от британците нямат нищо против страната да напусне ЕС без сделка още на 29 март.

Ако Мей прокара сделката си в Камарата на общините следващата седмица, отсрочката ще бъде до 22 май, за да бъде прието необходимото законодателство за излизане със сделка. Ако обаче сделката бъде отхвърлена, отлагането е само до 12 април, като всички опции остават открити – напускане без сделка,  удължаване на отлагането на Брекзит или отмяна на Брекзит. 

Взаимните обвинения между премиера и депутатите за тревожното състояние с Брекзит приключиха, време е за трети вот по сделката на Тереза Мей. Очакванията не са големи, мнозинството от депутатите продължават да не харесват сделката на Мей, още повече, че тя не е променена. Различните обстоятелства обаче могат да наложат различно гласуване. Тереза Мей изключи вероятността за отмяна на член 50 от Лисабонския договор, т.е. отмяна на Брекзит. 

Междувременно национална петиция за отмяната на член 50 събра повече от 2 милиона подписа. Кметът на Лондон Садик Хан заяви, че всички, независимо как са гласували в референдума, са съгласни с едно – Брекзит е пълна каша. И той ще излезе утре на улицата, заедно с много други хора от цялата страна, за да поиска последното решение да бъде дадено на народа. 

Между другото, тази сутрин бе установено, че най-често задаваният въпрос в интернет търсачките е: Може ли Обединеното кралство да отмени член 50?". В същото време междупартийни формации ще опитат да прокарат в парламента поправки, така че да бъдат намерени алтернативни варианти на сделката на Мей.

Някои си задават въпроса какво ще стане, ако Тереза Мей подаде оставка. Преобладаващото мнение е, че кабинетът ще излъчи лидер, който ще бъде назначен от кралицата и най-вероятно е този човек да е вицепримиерът Дейвид Лидингтън. Изглежда обаче, че на този етап Мей няма такива намерения. След заседание на кабинета след завръщането ѝ от Брюксел правителствен говорител заяви, че Мей е твърдо решена да сложи край на несигурността около Брекзит.

Още от