Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тъпи ентусиасти" - притча за смисъла на глуповатия патриотизъм

"Тъпи ентусиасти" от Теди Москов и Симон Шварц е най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър. Премиерата е в 19.30 часа на голямата сцена.

За ентусиазма на Балканите в градчето Балкан карашък, където всъщност се развива действието в спектакъла, събрал на една сцена и едно място представители на българската, арменската, еврейската и турската общност, разазва Теди Москов:

По трогателно глупав начин всеки защитава своя етнос и иска той да доминира. Как може да стане това? Като се народят повече деца. И шефовете на тези етноси тръгват да правят деца. И естествено те са девствени, а жените са много странни - трудно ще има раждаемост на Балканите. Но на края всичко се оправя, тъй като при любовта те забравят кои са. 

Образите в пиесата нямат свои реални прототипи. Измислени са с цел да бъдат смешни, добавя Теди Москов и дава за пример българина Крумортаг, кръстен на дядо си Крум и баба си Омуртага, арменецът се казва Арарат - на непристъпната планина, турчинът се казва Синджир ходжа, защото синджир означава силна привързаност, а евреинът се казва Зигмунд Ротшилд. Защо - чуйте повече в записа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна