Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поевтиняване на еврото и на европейските акции след подновени притеснения за икономиката на еврозоната

Европейските борси парираха първоначалния позитивен старт на търговията в петък и се оцветиха "в червено", а еврото се оказа под силен натиск от продажби на валутните пазари, след като последното проучване на агенция Markit даде ясен сигнал за по-нататъшно влошаване на икономическия растеж в еврозоната.

Еврото поевтиня рязко с над 0,6% към 9-дневно дъно от 1,1288 щатски долара, с 0,5% към двудневно дъно от 0,8613 британски лири и с 0,88% към 11-дневно дъно от 124,77 японски йени след драматично свиване на промишлената активност в Германия през март до близо 7-годишно дъно, като в същото време агенция Markit отчете влошаване и на общата бизнес активност във Франция.

Подновените инвеститорски притеснения относно състоянието на икономиката на еврозоната се отразяват негативно и на европейските пазари на акции, които стартираха петъчната търговия с предпазливи повишения (като реакция на снощния силен подем на Уолстрийт), но след доста слабото PMI проучване за март основните фондови индекси се окъпаха "в червено".

Общият индекс Stoxx Europe 600 вече се понижава с 0,55%, германският индекс DAX 30 - с 0,57%, френският CAC 40 - с 1,03%, а италианският фондов индекс MIB - с 1,29%.

Британският фондов индекс FTSE100 се понижава с 0,92% с оглед на все още неясния край на Брекзит драмата, въпреки ЕС със съгласи да даде отсрочка до 22-ри май, но само ако парламента на Великобритания одобри през следващата седмица договорената от премиера Тереза Мей сделка за развода с Европейския съюз.

Фючърсите на американските фондови индекси също реагират негативно на слабите икономическо данни от еврозоната, което предполага негативен старт на търговия на Уолстрий след вчерашния солидния подем на борсите в САЩ.

Фючърсите на DJIA се понижават с над 100 пункта (с 0,41%), на широкият индекс S&P500 - с 0,42% и на технологични индекс Nasdaq 100 - с 0,36%, но след силен ръст на американските фондови индекси по време на търговията в четвъртък.

Индексът DJIA приключи вчерашната търговия с повишение от близо 217 пункта (растеж с 0,84%), докато индексът S&P500 нарасна с 1,09%, а Nasdaq Composite - с цели 1,42%, като последните два отбелязаха най-солидни дневни печалби от 11-ти март насам.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени