Eмисия новини
от 11.00 часа

Прокуратурата и КПКОНПИ проверяват апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева

| обновено на 22.03.19 в 13:27
2
Сградата на ул. "Латинка" в столичния кв. "Изток", където председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам.-министърът на спорта Ваня Колева са придобили имоти.
Снимка: БГНЕС

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се самосезира и започва проверка на апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева. Освен по собствена инициатива Комисията ще проверява и по разпореждане на Върховната касационна прокуратура. 

От държавното обвинение дават конкретни указания на дирекция "Антикорупция", свързани с историята на недвижимите имоти, техните собственици и актуалното състояние на дружеството-продавач "Артекс". С разпореждане на наблюдаващия прокурор ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка, а от Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева ще се иска и съгласие за разкриване на банкова тайна. На дирекция "Антикорупция" са дадени конкретни указания, сред които да се поиска съгласие от четиримата за разкриване на банковата им тайна.

Прокуратурата иска от Антикорупционната комисия да установи и какви са отношения между собствениците на апартаментите и фирмата-продавач.

От Комисията уточняват, че по същия повод при тях има и сигнал от неправителствена организация. 

Първата линия е свързана с изследване на всички данни и обстоятелства, публикувани в медиите, включително – пазарните цени на имотите, произхода на средствата за покупката им, както и има ли търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени.

Успоредно с това ще се проверява фирмата-продавач „Артекс инженеринг“ и нейното евентуално участие в обществени поръчки, сделките ѝ за покупко-продажба от 2017 до 2019 година, за да се установи на какви цени са реализирани  и има ли и други лица с имоти от същото дружество, попадащи в списъка на  проверяваните от Комисията "Антикорупция".

Ще се проверява още има ли свързани лица в политически партии и фирма „Артекс инженеринг“, както и дали търговското дружество е правило предизборни дарения.

В рамките на проверката обяснения ще дават Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева, информират от самосезиралата се на третия ден след имотния скандал Комисия.

По-рано днес правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че е сезирала главния прокурор и Антикорупционната комисия в НС във връзка с апартамента си, а председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов нарече скандала "компроматна война".

Премиерът Бойко Борисов обеща да бъде внесено искане да се промени законът, чрез който представители на партията са придобили имоти на занижени цени, ако се установи лобизъм.

Галерия

Още от

Най-четени