Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национално проучване на насилието над деца тази година

Снимка: nmd.bg /Национална мрежа за децата/

Национално проучване на насилието над деца ще бъде извършено в страната. Това е предвижда Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца. Проучването се финансира от УНИЦЕФ, а планът е качен за обществено обсъждане на сайта на социалното министерство. Очаква се първите данни да бъдат факт през май.

Ще бъдат представени актуални данни за насилието в страната, съществуващите знания, нагласи и родителски практики, капацитета на системата за закрила за справяне с проблема, както и конкретни препоръки за промяна на  ситуацията.

Любомир Крилчев - консултант в УНИЦЕФ по темата, каза за „Хоризонт“, че досега има различни по-малки изследвания затова какво възприема българинът като насилие.

„Лекият шамар и насилието, което е свързано с възпитаване на децата, от извършителите не се възприема в голяма степен като насилие срещу деца, а като дисциплинираща мярка. Това е, което имаме ние като хипотеза и като предположения. Предполагаме, че може би ще се потвърди от нашето голямо изследване. Другите форми на насилие, които остават невидими, са психическото насилие и неглижирането“.

Сред другите заложени в плана дейности са проверки на общинско ниво за работа с деца, чийто родители са трудови емигранти, утвърждаване на патронажните грижи за деца до 3 години, както и разработване на методически указания за превенция на ранните бракове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна