Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков: Повече от 11 хиляди безработни ще бъдат обучени на над 40 професии

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Повече от 11 хиляди безработни ще бъдат обучени тази година на над 40 професии. Това обяви по време на изслушването си в Народното събрание министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Основно това ще са трайно безработни и хора от общини с равнище на безработица над средната за страната. 

Повече от половината предвидени обучения за тази година ще са насочени към лица с основно или без образование, но преминали курс за ограмотяване, обясни социалният министър Бисер Петков. По Националната програма за активиране на неактивни лица работят близо 230 ромски, младежки медиатори и психолози. Дейността им се състои в убеждаване на безработните да се регистрират в бюрата по труда, да търсят и да започнат работа.

"Чрез тези лица се стремим да достигнем до трудните групи за активиране. Често това става на терени с висока емоционална натовареност".

За безработните от отдалечените райони е осигурено настаняване в базите на Държавното предприятие "Българо-германски център за професионално обучение", където над 2300 безработни от неравнопоставените групи ще се обучават по професионални направления: аудио-визуални изкуства и техника, производство на медийни продукти, компютърни науки, електротехника и металургия, строителство и хотелиерство, фризьорски и козметични услуги. Социалният министър Бисер Петков отчете ръст на заетостта и същевременно намаление на безработицата за миналата година. Близо 70 процента от населението във възрастовата група 15-64 години са заети на пазара на труда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!