Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат се нови правила за измерване потребената електроенергия

Проект: 6 месеца назад начисление върху сметката при незаконно включване в елмрежата

Енергодружествата недоволни, че трябва да проверяват електромерите на 3 месеца

| обновено на 22.03.19 в 17:16
Снимка: БТА

Проект за нови правила за измерване потребените количества електрическа енергия бе обсъден днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Идеята е потребителите, които крадат ток, да бъдат по-строго наказвани. Затова отдавна настояват електроразпределителните дружества, тъй като губят по няколко милиона лева годишно заради неправомерно присъединяване или повреда на електромерите.

След влизането в сила на новите правила, ако се установи, че потребител незаконно се е включил в мрежата на електроразпределителното дружество, то ще може да начисли на абоната в сметката му за ток потребление за 6 месеца назад, при това в много по-големи количества.

Цената на тези завишени количества ще се образува по определената от регулатора тарифа за технологични разходи, към която ще се прибавят таксата за пренос и таксата “задължения към обществото“.

По същия начин ще се изчисляват сметките на битовите потребители, който пък са хванати, че манипулират електромера. При тях обаче количествата енергия, които ще трябва да платят, ще са за 3 месеца назад.

За по-голяма точност електроразпределителните дружества ще трябва на всеки 3 месеца да проверяват електромерите, които са тяхна собственост.

Това обаче се видя тежка задача на енергийните компании. По време на обсъждането представителите на две от електроразпределителни дружества – Анжела Тонева и Гочо Чемширов посочиха, че това ще увеличи разходите им.

“По нашите предварителни изчисления считаме, че ще ни бъдат необходими над 1300 екипа по двама човека, което означава 2600 души. Тази проверка не може да бъде извършвана от отчетниците, така както е записано, тя трябва да бъде извършена от технически лица, т.е. от монтьори. Считаме, че въвеждането на тези допълнителни разходи е излишно и не е необходимо. .“, поясни Тонева.

“Тъй като всички сме наясно, че нашите разходи, които правим, това се прехвърля директно в цените на клиентите. Имаме 1 млн. и 700 електромера, което означава да бъдат осигурени нови 3 хил. и 300 човека“, посочи Чемширов.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна