Eмисия новини
от 16.00 часа

Александра Фейгин след 17-ото място на СП: Много съм доволна

Александра Фейгин
Снимка: Ройтерс

Александра Фейгин се нареди на 17-о място при жените на световното първенство по фигурно пързаляне в Сайтама (Япония). Така 16-годишната ни фигуристка изравни най-доброто класиране на българка в шампионат на планетата. Преди 26 години на тази позиция завърши Виктория Димитрова.

Възпитаничката на Ина и Андрей Лутай изигра прекрасно новото си съчетание, вдъхновено от постановката „Пасажери“, като изпълни седем тройни скока - луц, флип, салхов и два тулупа и два ритбергера, като и серия от два двойни аксела. Пируетите получиха ниво на трудност 4.

Така с оценка от 108.62 точки и крайна 165.31 българката попадна в топ 20 на света.

„Бях малко притеснена. Радвам, че и във волната програма се справих с вълнението, с елементите, с всичко. Много съм доволна. Публиката беше много приятна. Подкрепяше абсолютно всички състезатели, независимо от коя държава са, а на нас това много ни помага“, заяви от Сайтама специално за БНР Александра Фейгин.

„И в двете програми се притеснявах, може би еднакво. Така се чувствах. Не видях голяма разлика между световното и европейското първенство. Тук всичко е малко по-различно, най-вече в обстановката. Но иначе, състезание, като състезание. Залата е изключително внушителна. Когато излезнеш на леда започваш да се притесняваш, защото е огромна. Аз нямам голям опит с такива зали. Постепенно започвам да свиквам“, допълни Саша.

„Новият костюм малко ми вдигна самочувствието. Беше ми по-удобно, по-комфортно, защото аз се харесвах. Беше ми изключително приятно да се намирам на един лед с Медведава и Загитова. Те наистина са големи спортисти и са постигнали много. За мен беше чест“, завърши Фейгин.

Волната програма на Александра Фейгин можете да видите във видеото.

Световната титла в Сайтама спечели олимпийската и европеска шампионка Алина Загитова. Рускинята заслужи златото с общ сбор от двете програми 237.50 точки. С исторически сребърен медал, след изпълнен четворен салхоф  се окичи представителката на Казахстан Елизабет Турсинбаева (224.76 точки). Бронзът остана за двукратната световна шампионка Евгения Медведева от Русия (223. 70 точки).Алина Загитова
Още от