Eмисия новини
от 07.00 часа

Предвижда се наемането на 1900 души за лични асистенти на хора с увреждания

Продължава приемът на заявления за включване в националната програма "Асистенти на хора с увреждания"

Снимка: БГНЕС

Агенцията за социално подпомагане продължава приема на заявления за включване в Националната програма „Асистенти на хора с увреждания”. Кандидатства се в дирекциите по настоящ адрес. По програмата се осигуряват „Личен асистент“ или „Помощник-възпитател". 

Предвижда се наемането на 1900 души при 5-часов работен ден:

На личен асистент имат право хора с 90 и над 90 на сто трайно намалена работоспособност и право на чужда помощ. Те трябва да могат да се самообслужват. Месечният доход на член от семейството да не е повече 375 лева, като тук се изключват доходите от месечни помощи или обезщетения за безработица след участие в програма за субсидирана заетост. 

Не се сумират и минималният размер на пенсията за инвалидност, социалната инвалидна пенсия, минималният размер на пенсия за стаж и възраст, когато това е единствен доход на семейството, в което единият е съпруг е лице с увреждане, а другият се грижи за него и е безработен в трудоспособна възраст. За да получи личен асистент, човекът с увреждане не трябва да ползва целодневна социална услуга, да не е прехвърлил жилищен, вилен или селскостопански имот през последната година. 

Лични асистенти могат да са безработни, хора на социални помощи, които са роднини или членове на семейството на човека с увреждане и живеят в същото населено място с това на лицето, за което полагат грижи. Право на помощник-възпитател по 5 часа дневно имат и деца с увреждания между 50 и 90 процента и право на чужда помощ. Наетите за помощници могат да са безработни или хора на социално подпомагане.

Още от
Милчо Левиев

Прощаваме се с Милчо Левиев

публикувано на 18.10.19 в 07:32

Преглед на българския печат

публикувано на 18.10.19 в 07:11