Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокопаният канал за отводняване на Шабленското езеро е разрушил дюна

Заради драстичен спад - с около метър, на водното ниво на Шабленското езеро голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени.
Снимка: БГНЕС

Нивото на водите на Шабленското езеро е започнало да се възстановява е установила проверка на Екоинспекцията във Варна. Прокопаният канал действително е разрушил дюна, но това не противоречи на плана за управление на защитената територия при аварийна ситуация. Разрешението за прокопаването на дюната и отводняването на езерото е било издадено във връзка с наводнени мазета на правителствената резиденция в близост.

Общо 22 милиона лева са заделени за рамсарските места в България, като 5 милиона от тях са предназначени за Екоинспекцията във Варна за възстановяването на равновесието на Шабленското и Дуранкулашкото езеро.

По думите на директора на Инспекцията Христина Генова до прекомерния спад на нивото на водите на Шабленското езеро се е стигнало, след като бурното море е разширило прокопания канал.

„На територията на РИОС-Варна не сме допуснали и нямаме унищожени дюнни местообитания. Върху всякакъв един вид от дюните е забранено извършването на строителни дейности и на поставяеми обекти. Това нито е строителна дейност, нито са поставяеми обекти“.

Според Генова нито един закон не е нарушен и не е ясно защо точно след отпускането на парите за двете езера Асоциацията на парковете е решила да уведоми Европейската комисия.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени