Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Захариева облече кимоно с български мотиви

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която е на официално посещение в Токио, облече традиционно японско облекло и така даде подкрепата си за проекта „Кимоно“, който е по поръчка на Японския олимпийски комитет във връзка с провеждането на Летните олимпийски и параолимпийски игри в Токио през 2020 г.

Целта на проекта е да се изработят 196 кимона, пресъздаващи традициите, културата и природата на всяка от държавите, които ще участват в игрите. На 130 държави вече изцяло ръчно са изработени кимона. Едно от тях е кимоното, с което ще бъде воден българският отбор на олимпиадата, можете да видите мотивите от различни български носии върху плата, информират от Министерството на външните работи.

Олимпийският комитет ще организира церемония с всички кимона като част от откриването на олимпийските игри.

Преди срещата с губернатора на Токио Юрико Койке, Захариева се включи и в инициативата за събиране на стари мобилни телефони и таблети, от които ще бъдат извлечени благородните метали за изработване на медалите за Летните олимпийски и параолимпийски игри в Токио през 2020 г.

Проектът се нарича „Tokyo 2020 Medal Project“. Това е първият случай в историята на олимпийските игри, в който медалите ще бъдат изработени от метали от използвани уреди, дарени от граждани. Предвижда се да бъдат изработени 5000 броя златни, сребърни и бронзови медали.

На срещата външният министър е поздравил губернатора на Токио Юрико Койке и правителството на Япония за инициативата да направят медалите за Летните олимпийски и параолимпийски игри в Токио през 2020 г. от рециклирани телефони.

„Сигурна съм, че „Токио 2020” ще бъдат много успешни. Пожелах успех на всички атлети, особено на българските и японските. България има много какво да сподели за ролята на жените в политиката и в бизнеса“, написа Захариева във официалния си профил във фейсбук.

В рамките на посещението си в Япония вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева награди петима японски граждани за заслуги към страната ни.

На срещите през първия ден от визитата на българския първи дипломат в Япония двете страни са изразили готовност да обменят експерти в различни области, да подпомогнат Западните Балкани с конкретни проекти и да задълбочат сътрудничеството си в образоването, културата и спорта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия