Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Ненчев: БЗНС не е закъсняло за евроизборите

Николай Ненчев
Снимка: БГНЕС

Въпросът (дали ще се кандидатирам за евродепутат - б.р.) ще бъде дискутиран утре. Надавам се още преди обед да вземе подобно решение, каза пред БНР лидерът на БЗНС Николай Ненчев в коментар към темата дали БЗНС ще участва на евроизборите и ще се кандидатира ли той за евродепутат.

Утре има заседание на Управителния съвет и после ще ни очакват от Инициативния комитет (който е предложил да бъде издигнат за независим евродепутат) - повече от 140-150 човека от цялата страна, които ще дойдат тук, за да изложат своите мотиви. Утре ще вземем решение по кой път точно ще вървим, посочи той в интервю за предаването „Хоризонт за вас“.

По думите на Ненчев предложението да се кандидатира има смисъл дотолкова, доколкото разширява партийния формат. „Нещо, което на мен лично ми допада. Т.е. граждански организации, хора които не са обвързани с партии, са се съгласили да бъдат част от една такава инициатива“.

Спорен него БЗНС „в никакъв случай“ не е закъсняло за евроизборите.

„Нека напомня, че още септември месец пратих едно писмо до „Демократична България“, до всички лидери в дясно-демократичното пространство, с което ги призовах да организираме вътрешно-коалиционни избори, в които всяка една от политическите сили да излъчи свои кандидати, та хора в един широк кръг – 15-20-30 хил. човека от цялата страна, да определят листата и да излъчат лидер на едно такова обединение. За голямо съжаление дори не получих отговор“, каза Ненчев.

“В този смисъл не сме закъснели, защото вярвахме много силно в морала, вярвахме в смисъла на това да бъдем заедно“, добави той.

На въпроса дали има още с кого да се коалира БЗНС той отговори:

„Топката е в другото поле. Много ясно артикулирах, че ние изпратихме писмо с подобни намерения. Бяхме готови на всякакви отстъпки за това да бъдем всички заедно.“

„Аз най-малко мога да бъда обвинен в каквато и да е политика извън контекста на европейското и евроатлантическото, доказвам го всеки ден“. Ние говорим за морал и за европейски ценности. Обединението на дясното минава през взаимни компромиси, които ние правим не за пръв път“, посочи още той.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна