Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко отстъпление на петролните цени от техните 4-месечни върхове

Петролните фючърси се понижават с над 1,5% по време на търговията в петък, отстъпвайки от техните вчерашните 4-месечни върхове с оглед на подновени притеснения относно забавящата се глобална икономика и преди новите търговски преговори между САЩ и Китай, които се очакват да стартират през следващата седмица в Пекин.

Днес акцентът на финансовите пазари, включително на пазарите на суровини, отново се поставя върху забавянето на световната икономика след слабото проучване на агенция Markit за общата бизнес активността в еврозоната през март и рязкото влошаване на активността в промишления сектор на Германия.

Това води до рязко отслабване на силния инвеститорски риск-апетит от предишните няколко сесии на търговия и до спад на цените на фондовите и на борсите на суровини. Днешното поскъпване на щатския долар спрямо останалите основни валути също допринася за поевтиняването на петрола.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май се понижават с 1,8% към 66,65 долара за барел, а аналогичните фючърси на американския лек суров петрол - с близо 2% към 58,80 долара за барел, след като в четвъртък те поскъпнаха до нови 4-месечни върхове съответно на нива от 68,69 и от 60,39 долара за барел.

От началото на годината насам петролните фючърси поскъпнаха с малко под 30%, като основна подкрепа за силното възходящо движение оказа решението във формата "ОПЕК +", включващ и Русия, да ограничи съвместните добиви през първите шест месеца на 2019-а година с общо 1,2 млн. барела. Оказа се, че участничките в споразумението, и най-вече Саудитска Арабия, дори са ограничи производството си с повече от договореното. В същото време наложените от САЩ санкции спрямо петролния износ на Иран и Венецуела допринесоха допълнително за поскъпването на черното злато към най-високи нива от 12-и ноември 2018-а година насам.

Днешните слаби проучвания на агенция Markit за бизнес активността в еврозоната, и в частност във Германия и Франция, обаче накараха инвеститорите отново да поставят акцент върху все по-ясните сигнали за продължаващо забавяне на световния икономически растеж и респективно върху риска за отслабване на търсенето на петрол в глобален план през настоящата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!