Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат първия хибриден екокатамаран по проекта "Плаване през Черно море"

Първият екокатамаран с хибридни двигатели се изгражда по трансграничен проект „Плаване през Черно море“. Проектът е на стойност близо 1,250 млн. евро, като по-голямата част от него се финансира от Съвместната оперативна програма "Черноморски басейн 2014-2020". 

Партньори по проекта са пристанищната администрация в гръцкия град Александруполис, Българското сдружение по спортен риболов "Гларус", както и Международният център за социални изследвания и анализи на политики в Грузия. Целта е да бъдат разработени шест нови туристически маршрута с акцент върху културното наследство на региона, каза ръководителят на проекта Янко Янков: 

"В Александруполис те изграждат лодкостоянки за възможно пребиваване на яхти и туристически плавателни средства. В Батуми правят маршрути, свързани с туризма по техните места".

В края на лятото се очаква катамаранът, който се изработва в Царево, да бъде готов. Към него ще има сензори за анализ на морската вода, каза директорът на Бургаското пристанище Диан Димов:

"На самия кораб ще бъдат монтирани датчици, които на екрани в пристанище Бургас ще предават информация за основните характеристики. Имам предвид вятър, чистотата на водата, вълнението в морето. Наистина ще се създаде една картина за постоянен мониторинг на Бургаския залив".

Катамаранът ще плава от Бургас до остров "Света Анастасия", Крайморие, Сарафово и Поморие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна