Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2700 души по-малко в план-приема за ВУЗ догодина

Снимка: БГНЕС

2700 души по-малко спрямо тази академична година са предвидени в план-приема в държавните и частните висши училища за 2019-2020 г. Или това са 54 хил.бройки, които формират кандидатстващите за бакалавър, магистър и научна степен „доктор“. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посочи, че план-приемът се определя на база подадените заявки от университетите и очаквания недостиг на пазара на труда за някои от професионалните направления. Той поясни също, че за 16 специалности няма да има прием, защото не са приоритетни и висшите учебни заведения не могат да покрият изискването за минимален брой учащи. Специалностите са свързани със социални, правни и стопански науки, както и национална сигурност.

Утвърждаването на план-приема за следващата академична година вече е качен за обществено обсъждане на официалната интернет страница на Министерството на образованието и науката, а след месец ще бъде разгледан и от Министерския съвет. За държавните университети са предвидени  43 276 бройки за бакалавъри, магистри и докторанти. Бройките в частните университи пък са 12 300, от които 8 200 за бакалавър. Министър Красимир Вълчев посочи:

Миналата година имаме 92% изпълнение на държавно финансирания прием в държавните висши училища и 50% изпълнение на приема в частните висши училища. Ние в частните висши училища не регулираме приема и една голяма част от усещането, че той е висок идва от тази липса на регулиране. При тях имаме удвоен прием на етап заявки.

Просветният министър очаква неизпълнение на приема за следващата година в държавните университети, тъй като са увеличени бройките за някои специалности, които остават непредпочитани от кандидатстващите, но за които се наблюдава или предстои драматичен недостиг на пазара на труда, свързани с професионални направления като хидроинженерство, енергетика, електроника и машиностроене :

Красимир Вълчев допълни, че около 55% от завършващите средно образование постъпват в системата на висшето образование.
А по отношение на кандидатстващите в университетите, зам.министърът на образованието Таня Михайлова внесе важно уточнение за тези, които завършват гимназия през 2022 г. и бъдещи десетокласници:

Сега се предвижда десетокласниците да завършат с удостоверение за завършен първи гимназиален етап, в което ще бъдат вписани всички окончателни оценки от курса на обучение в 8-и, 9.и и 10-и клас по предметите, които дават общообразователната подготовка. В дипломата за средно образование ще бъдат записани окончателните оценки от изучаваните предмети от 11-и и 12-и клас. Тъй като има притеснения, независимо дали гимназията е профилирана или професионална, ако е изучаван профил, който не е свързан с насоката след 12-и клас за кандидатстване на ученика, вчера проведохме една среща със Съвета на ректорите и имаме уверението, че съответно могат да бъдат използвани и оценките от удостоверението за завършен първи гимназиален етап.

Последвайте Радио София в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна