Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи медицински сестри разпънаха палатка пред Министерството на здравеопазването

Медицински сестри от Пазарджик подават заявления за ефективни стачни действия

В София протестиращи медицински сестри разпънаха пред здравното министерство палатка
Снимка: БГНЕС

Протестиращите медицински сестри разпънаха палатка пред здравното министерство с категоричната заявка, че ще са там всеки работен ден от 15 до 18 часа, докато не бъдат изпълнени всичките им искания. Палатката ще бъде там всеки следобед, докато бъдат изпълнени всичките им искания, каза за "Хоризонт" медицинската сестра Мая Илиева: "Палатката ще е тук днес до 18.00 часа и всеки ден ще си я носим и ще стоим, ще я прибираме и ще си я слагаме. От 15.00 до 18.00 часа има разрешение от Общината. През уикенда – не. Пред празни сгради няма да  стоим. Ние досега чуваме само обещания. Няма нищо реално изпълнено".

Вчерашният протест на здравните работници отново е бил съпътстван със заплахи и забрани от страна на техните работодатели в цялата страна, съобщи една от организаторките – Мая Илиева, и даде пример със столичната болница „Токуда“:

"Те ми бяха изпратили едно писмо, в което пише, че забраняват да се протестира и щели да използват охраната. Тогава вече са започнали да им записват имената, да ги снимат, да се опитват ги изтикат извън бариерата на улицата – да не са вътре. На останалите са им казали да си свалят лентичките и половината са си ги свалили, щото ги е страх".

Протести ще има и в други градове на страната, подготвя се и щафетна ефективна стачка, добави Мая Илиева.

Медицински сестри от Пазарджик започнаха да подават заявления за ефективни стачни действия, тъй като по закон стачкуващите трябва да предупредят работодателя си в едноседмичен срок. Това каза за "Хоризонт" координаторът на протестите в региона Димитрия Димитрова:

"От днес се подават заявления за ефективните протести, което по закон трябва да бъде 7 дни. Това, за което аз ги призовах в Пазарджик, е да напуснат вторите си работни места. Само един да се махне, започва да се задъхва системата. Няма как да се вържат графиците. Това е достатъчно законово да напуснем вторите си работни места, където не сме длъжни да работим за 30 лева на дежурство и да откажем извънредния труд, което е абсолютно наше право. Няма да допуснем да пострадат пациенти от това", увери координаторът на протестите в Пазарджик Димитрия Димитрова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна