Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порожанов: Нови 63 градозащитни площадки ще работят от началото на май

Румен Порожанов
Снимка: БГНЕС

Нови 63 ракетни площадки по градозащита ще заработят още от началото на месец май, съобщи по време на парламентарния контрол земеделският министър Румен Порожанов. Само на територията на област Стара Загора новите ракетни площадки са 25. 

Сега съществуващите и действащи площадки за борба с градушките са 199. Те защитават от градушки едва 30 процента от всички обработваеми земи у нас, обясни Порожанов. След въвеждане на новите 63 ракетни площадки защитаваната територия ще се увеличи с още 5 на сто, като в област Стара Загора незащитена ще остане единствено най-северната планинска част на областта. С нов законопроект, който Земеделското министерство ще внесе в Народното събрание, се предвижда да има не само държавно финансиране, но съфинансиране и от земеделските производители: "Тези, които имат обработваеми площи, обект на подпомагане по всички схеми, без пасища и ливади".

Министър Порожанов обясни, че отпада първоначалният вариант 50 стотинки на декар от земеделците, а разликата да се покрива от застрахователните премии заради отпора на застрахователния бранш: 

"Така или иначе в момента в законопроекта ние сме заложили 0,75 стотинки, като предварително, освен че сме направили много срещи с асоциации, които подкрепят изцяло този модел, направихме и социологическо проучване, като над 80 процента подкрепят да има цялостно покритие на страната и около 74 процента подкрепят плащането на тези вноски, така че вноската е абсолютно разумна".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна