Eмисия новини
от 16.00 часа

Ердоган: Поведението на премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн е пример за света

Извънредната среща на Организацията за ислямско сътрудничество на ниво външни министри е посветена на кървавата баня в Крайстчърч и на ислямофобията
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поведението на премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн е пример за света. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган. Вицепремиерът и новозеландски външен министър Уинстън Питърс пък увери външните министри на мюсюлманските страни, че атентаторът от Крайсчърч ще прекара остатъка от живота си в затвора.

Извънредната среща на Организацията за ислямско сътрудничество на ниво външни министри е посветена на кървавата баня в Крайстчърч и на ислямофобията. Тя се проведе в Истанбул, тъй като Турция понастоящем е председател на организацията.

Реджеп Ердоган призова страните-членки да не бъдат безразлични към събития, които застрашават ислямския свят и цялото човечество. Ето какво още заяви турският президент:

"Чувствам се длъжен да благодаря на новозеландските институции и народ. Искам да благодаря от свое, от името на страната ми и на организацията на премиера Ардърн и на правителството за демонстрираната по повод случилото се чувствителност и решително поведение. Демонстрираната от г-жа Ардърн реакция, проявената емпатия и подкрепа към мюсюлманите, са пример за всички световни лидери".

От своя страна новозеландският външен министър Уинстън Питърс беше категоричен, че атаката няма да промени характера на новозеландското общество:

"Нова Зеландия е и ще остане сигурно и отворено общество, място, където чуждите посетители се чувстват комфортно и сигурно. Ние сме състрадателни и толерантни хора. Тази ужасяваща атака не може да разтърси тези основни ценности, защото това е кои ние, новозеландците, сме. Днес, утре и в бъдеще, нека заедно да застанем срещу идеологията на омразата, която доведе до ужасната трагедия от миналия петък. Нека с подновен плам да разпространяване толерантност, състрадание и разбиране".

Питърс заяви, че е уверен, че новозеландците, които посещават Турция, ще бъдат посрещнати с гостоприемство както винаги. Повод за тревога в страната беше изказване на турския президент, че австралийците и новозеландците, които идват с враждебни намерения, ще бъдат връщани в родината им в ковчези, както техните деди, сражавали се в битката в Галиполи през Първата световна война.

Новозеландският първи дипломат обаче не е повдигнал въпроса за излъчваните по време на митинги на турския лидер кадри от атентата в Крайстчърч.

В приетата от ОИС декларация се призовават всички страни да се въздържат от изказвания, свързващи исляма с тероризма и екстремизма, и се настоява 15 март да бъде обявен за Международен ден за солидарност срещу ислямофобията.

Още от