Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 12 милиона пътници са преминали през българските летища през 2018-а

Почти 7 милиона са преминалите само през летище София

Снимка: БГНЕС

През миналата година през българските летища са преминали близо 12 милиона пътници, пътували с международни, редовни или чартърни полети. От тях почти 7 милиона са преминали през летище София. Това сочат данните на Асоциацията на българските авиокомпании.

Увеличението на превозените пътници с международни полети до и от България е 9,2 процента. Летище София бележи ръст от 6,7 на сто. Летищата Варна и Бургас са обслужили над 5 милиона пътници, като отбелязват увеличение от 12,6 на сто. Пътниците, използвали вътрешните линии, са около 300 000. Светослав Станулов - председател на Асоциацията на българските авиокомпании:

"В пътническите превози половината от авиокомпаниите работят със своите самолети навън, в Европа. Това е новото и това е същественото. Изключително капризен, труден пазар, с най-високи изисквания".

"България вече е забележим център за техническо обслужване и ремонти", каза още Станулов:

"Техническо обслужване и ремонти всъщност има изключително, според нас, висок ръст на капацитет и на възможности и ще продължи и през 2019-а".

През миналата година са построени две нови ремонтни места за 150-местни самолети. Две се строят в момента. Важно събитие през миналата година е възобновяването на производството на самолетни компоненти в България.

Проблемът с недостига на пилоти не е решен, посочват още от Асоциацията на българските авиокомпании.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна