Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: БНР

„Нулев прием в 9 ВУЗ-а по икономика и туризъм“, съобщава в заглавие на първата си страница вестник „Труд“. Всекидневникът цитира министъра на образованието Красимир Вълчев, който заявява, че студенти няма да се приемат в 16 професионални направления в 9 университета през следващата учебна година. Част от неприоритетните специалности са „Икономика“, „Национална сигурност“, „Туризъм“, „Администрация и управление“. Точните науки обаче остават приоритет за ВУЗ-овете, подчертава министър Вълчев, цитиран от „Труд“.

„Монитор“ допълва, че очаквания план-прием в университетите за следващата академична година се свива с 4600 места. Вестникът информира, че учениците, които в момента са 9 клас и им предстои да кандидатстват във ВУЗ през 2022 година, ще могат да ползват за балообразуващи и оценките си от 8-и, 9-и и 10-и клас, които са вписани в удостоверението им за завършен първи гимназиален етап.

„В отчаян опит да спасят сезона, вдигат заплатите по морето с 10-15%“, пише вестник „24 часа“. През миналото лято 6 хиляди работници са избягали в чужбина, като са се реализирали най-вече в Гърция, Кипър, Германия и САЩ. Конкуренцията на Турция, Египет и Испания е довела до спад с около 15-20 на сто на ранните записвания за нашето Черноморие, допълва изданието.

„Българска камера ще кацне на Луната, за да направи снимки на спътника“, съобщава „Телеграф“. Изданието уточнява, че уредът е на борда на израелски космически апарат. Той е изстрелян миналия месец от космодрума Кейп Канаверал във Флорида и е  изведен в Космоса от компанията „Спейс екс“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени