Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки хиляди в Лондон искат втори референдум за Брекзит

Мей предупреди депутатите, че може да няма трети вот по сделката ѝ за напускане на ЕС

| обновено на 23.03.19 в 16:11
Шествие в централен Лондон с призиви за нов референдум.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди души се включиха днес в шествие в централен Лондон с призиви за нов референдум, докато депутатите търсят начини за излизане от кризата около Брекзит. Демонстрации се провеждат и в други градове на Обединеното кралство.

Така наречената кампанията „Дайте го на народа“ е в основата на организирания протест. Сред говорителите са пъстра гама от политици: заместник-лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Том Уотсън, първият министър на Шотландия Никола Стърджън, кметът на Лондон Садик Хан, Ана Соубри – бивш депутат от Консервативната партия, а сега независим депутат и бившият правен съветник на правителтвото Доминик Грийв.

Никола Стърджън заяви, че сега е моментът да се избегне Брекзит без сделка. А Том Уотсън изтъкна, че е готов да подкрепи сделката на Мей, но ако тя се съгласи да проведе референдум за нея.

Национална петиция за отмяната на Брекзит вече събра около 4,2 милиона гласа.

По-рано Тереза Мей даде да се разбере, че е готова да се откаже да внесе за гласуване нейната сделка в парламента за трети път, ако няма достатъчно подкрепа от депутатите.

Всичко това става след като Брюксел се съгласи Брекзит да бъде отложен до 22 май, ако сделката бъде гласувана. Ако бъде отхвърлена Великобритания трябва да излезе с алтернативен план или да напусне на 12 април без сделка.

В писмо до депутатите късно снощи Мей посочва, че „ако изглежда, че няма значителна подкрепа за връщането за гласуване на сделката следващата седмица или Камарата на общините я отхвърли отново, можем да поискаме друго удължаване преди 12 април, но това ще означава участие в европейските избори“.

Крайното решение ще бъде на председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, който трябва да разреши връщането на сделката, след като по-рано изключи повторно гласуване, ако тя не бъде променена.

Писмото на Мей идва, след като северноирландските юнионисти, чиято подкрепа е изключително важна за прокарване на сделката, обявиха, че продължават да не я харесват.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени