Eмисия новини
от 11.00 часа

Проф. Дъглас Прат: Светът пренебрегва феномена „рерадикализация“

Проф. Дъглас Прат

Светът пренебрегва феномена „рерадикализация“, а именно той е в основата на повечето терористични атаки, заяви пред БНР проф. Дъглас Прат от Университета в Уайкато, Нова Зеландия.

По думите на експерта по религиозни учения, Нова Зеландия е пренебрегнала надигащата се вълна на крайнодесен екстремизъм.

„Саморадикарилизиралите се хора, основно чрез съдържание в интернет, са много опасен феномен, независимо дали говорим за ислямски екстремисти, радикалисти, които вярват в превъзходството на бялата раса, християнски екстремисти или с каквито и да е други убеждения“, каза проф. Дъглас Прат за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Това, за което малко се говори, но е огромен проблем, е рерадикализацията. Много хора обвиняват мюсюлманите за случилото се, защото разбират терористичния акт като отговор на предишни действия на мюсюлмански екстремисти. Именно затова трябва да обърнем внимание на рередикализацията като явление в света, в който живеем“, добави експертът.

Какво представлява явлението „вълк-единак“ и защо все по-често именно такива екстремисти извършват терористични атентати - в следния линк.
Още от

Променя ли се геномът на българина?

публикувано на 19.06.19 в 15:20

Най-четени