Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският парламент прати посланици в Пазарджик

Снимка: www.mgpz.telecablenet.com

Пазарджишката профилирана гимназия „Иван Аксаков“ посрещна представители на 22 училища, посланици на Европейския парламент в България за провеждането на първото национално състезание-конференция на тема „Европейският парламент , избран от мен-2019“.

"Децата се губят в свят, преминаващ през филти", казва алпинистът Нешо Пелтеков, който е инициатор на идеята:

"Седят хора в "Инстаграм", които всъщност показват, ако трябва да направим метафората, само когато са на върха. Не показват фактически как са изкачили планината и че всъщност трябва да се положи един ежедневен труд, много лишения. За съжаление, това не им се показва и в един момент те си казват, че никога няма да бъдат толкова красиви, никога няма да бъдат толкова успешни. Те не са толкова щастливи и това довежда до доста сериозни психологически проблеми".

Училищата-посланици ще представят свои есета, разкази, презентации и видеоклипове с послания. Акцент са темите: "Избори за европейски народни представители" и "Дигиталната медийна грамотност и киберсигурност". Гимназистът Трифон Аврамов:

"Това ще бъде една допълнителна мотивация за нас да бъдем по-уверени занапред. Нашите млади хора не са така апатични. Не. Те имат идеи. Те имат и много интересни послания."

Повечето плакати са с послания:

"Гласува", "Гласувай информирано", "Не позволявай друг да вземе решение вместо теб", тоест те имат позиция за тези избори и това са все млади хора, които за първи път ще гласуват, допълни директорът на гимназия "Аксаков" Иванка Ваклинова.

Форумът е с  подкрепата на Бюрото на Европейския парламент в България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна