Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заменят печките с екологични уреди във Велико Търново

Снимка: БГНЕС

Във Велико Търново започна анкетно проучване сред домакинствата, които желаят да заменят печките си на дърва и въглища с по-екологични отоплителни уреди.

Първите 70 печки ще бъдат подменени до края на тази година, когато ще бъдат монтирани и две станции за контрол на качеството на въздуха

Проектът се финансира с 550 хиляди евро от ЕС и още 368 хиляди евро от общинския бюджет. Основната придобивка ще е монтирането на две станции за измерване чистотата на въздуха, чийто параметри ще могат да се следят в реално време на сайта на общината, посочи екологът Зорница Кънчева:

„Велико Търново, като областен град, колкото и да изглежда срамно, досега нямаше автоматична станция за измерване на въздуха. Имаме една ръчна, която дава данните с двумесечно закъснение“.

Общо 570 домакинства ще могат да подменят печките си на дърва и въглища с отоплителни уреди на газ или пелети, или да минат на централно парно.

Великотърновци коментираха:
"Може и да стане, но не зная дали всички ще бъдат удовлетворени да си сменят печките, дали ще искат. Който е беден, ще бъде на дърва, хората нямат пари. Бях чувал, че ще се правят някакви катализатори на комините, което, може би, ще излезе по-евтино на хората."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени