Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последният бастион на ДАЕШ в Сирия падна

| обновено на 23.03.19 в 17:02
Бойци на кюрско-арабския алианс Сирийски демократични сили на позиции край Багуз.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

И последният бастион на терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия - Багуз, е бил превзет. Това съобщи говорител на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) и обяви пълното елиминиране на джихадисткия „халифат“.

Макар че разгромът на „Ислямска държава“ в Багуз фактически ликвидира и последния териториален анклав на джихадистите, терористичната групировка остава заплаха, коментира Ройтерс.

Някои от нейните бойци все още оказват съпротива в затънтени пустинни анклави в Централна Сирия и като нелегални групи за саботажи в иракските градове извършват атентати и отвличания, отбелязва агенцията.

Щурмът на СДС срещу последното убежище на ИД в Багуз, предприет в началото на февруари, беше последният етап от започнала през септември 2018 г. операция за прогонване на групировката от последните райони, които тя контролираше в Сирия.

Военната кампания, подкрепяна от въздуха от международна коалиция начело със САЩ, беше забавена от напускащите анклава десетки хиляди хора, включително хиляди предали се джихадисти и семействата им.

По данни на СДС от началото на януари района на Багуз са напуснали над 67 000 души, в това число 5000 джихадисти, които са били арестувани при предаването си.

Цивилните, повечето - членове на семействата на джихадистите, са били прехвърлени в лагери, главно в този в Ал Хол.

От септември насам в боевете с ИД са загинали над 750 бойци от СДС.

Часове преди капитулацията си във видеозапис, разпространен в акаунтите ѝ в социалните мрежи, ИД отхвърли твърденията за предстоящия разгром на „халифата“ и призова последователите си да извършват нападения срещу „враговете“ на Запад.

Реакциите на обявената по-рано от кюрдските сили в Сирия победа над Ислямска държава бяха почти еднозначни.

Представител на американската администрация окачестви случилото се като "събитие, бележещо нов етап". Преди това британският премиер Тереза Мей изтъкна ролята на британските сили и коалиционните партньори.

Френският президент Емануел Макрон коментира, че "значима заплаха за страната е била елиминирана" и че "стъпката, предприета днес, е огромна".

Бъдещето на подкрепяните от Запада кюрдски сили, които извоюваха победата над халифата на Ислямска държава, все още остава неясно. Те биха могли да очакват натиск както от режима в Сирия, така и от Турция. Висш кюрдски командир призова днес Дамаск да избере пътя на диалога, а Сирийските демократични сили призоваха Анкара да изтегли военните си части от Сирия.

Не е напълно сигурно и че военната победа, обявена днес, означава окончателния край на ИДИЛ.

Сирийските демократични сили се зарекоха да продължат борбата си срещу спящи клетки на Организацията. Освен това "Ислямска държава" запазва силно присъствие в източната сирийска пустиня Бадия, както и в части на Ирак.

Военен експерт от Института за модерна война в Уест поинт, цитиран от АФП, предупреждава, че ИДИЛ далеч не е победена. Според него всичко, което трябва да направят членовете е да оставят оръжията, да се опитат да се слеят с населението и да избягат. "Те не са си отишли и няма да си отидат," казва Джон Спенсър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна