Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки арести в поредната събота на протести на "жълтите жилетки" в Париж

| обновено на 23.03.19 в 20:09
Полиция използва водни оръдия срещу демонстранти с жълти жилетки на бул. „Шанз Елизе” в Париж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Жълтите жилетки" протестират и тази събота срещу социалната политика на президента на Франция Еманюел Макрон.

Хиляди полицаи и войници са мобилизирани в Париж и други френски градове, за да не допуснат повторение на вандалските изстъпления от миналата събота.

"Шан-з-Елизе", обичайният сборен пункт на протеста, днес беше недостъпен, но "жълтите жилетки" изпълниха хълма Монмартр и заявиха гнева си и от върха на базиликата "Сакре кьор". "Няма да отстъпим нищо", "Революция", "Полицейска държава", гласяха някои от лозунгите. Наред с неизменните искания за покупателна способност някои демонстранти оспорваха засилените полицейски мерки, като се разграничаваха от екстремистите, които надделяха миналата събота.

За да предотврати ново насилие, полицията си осигури наблюдение с дронове и подкрепата на военни патрули и извърши хиляди проверки, не закъсняха и глобите за незаконни демонстрации. Близо 60 души са били арестувани в Париж. Ако в столицата инцидентите се разминаха, напрежение е имало в Тулуза, Монпелие, Ница и други градове в провинцията. Според властите демонстрантите днес са били малко над 8000 за страната и около 3000 в Париж. 

Днешният протест е тест както за движението, чиито надежди за нов подем се провалиха с безредиците миналата събота, така и за силите на реда, които предприеха нови мерки, за да избегнат разрушенията и насилието.

Миналата събота протестът на „жълтите жилетки“ потъна в хаос, след като в него се врязаха около 1500 крайни активисти, пострадаха магазини и банков офис, емблематичният ресторант „Фукетс“ беше подпален и опустошен.

По случая вече е задържана двойка, участвала в протеста и разграбила предмети от имуществото на заведението.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени