Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атентатът в Нова Зеландия предизвика силна реакция в Турция

Изкривени разбирания за собствената религия и изопачаване на световната история – това, според президента на Турция Реджеп Ердоган, е общото между терориста в Крайстчърч и ислямската държава. Той може би с право разкритикува вълната от антиислямски и популистки изказвания на западни лидери след ислямистки атентати в страните им, но самият той използва с популистки цели кръвопролитието в Крайстчърч. Следващата седмица в страната предстоят и местни избори.

Непосредствено след терористичния акт президентът Ердоган предизвика полемика. На няколко негови предизборни митинга в различни части на Турция бяха излъчени части от видеозаписа от нападенията в Крайстчърч. Кадрите бяха замъглени, но решението за излъчването им скандализира света, защото в този момент социалните мрежи и интернет-търсачките вече правеха отчаяни опити да ограничат разпространението на клиповете. Бяха спрени около милион и половина качвания на видеото за 24 часа. Въпреки това, то се разпространи мълниеносно.

По-късно пред телевизия НТВ водачът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу обвини турския лидер, че с излъчването на кадрите от нападението обслужва целите на терориста, защото разпространява посланието му.

В изданието „Ал Монитор“ журналистката Пънар Тремблай отбеляза, че заради излъчването на предизборните митинги на Ердоган от почти всички големи телевизионни канали в Турция, кадрите са влезли в милиони домове, където може да са ги гледали деца. Тремблай посочва, че медийният регулатор не е взел мерки, при положение, че в Турция дори кадрите с цигари или чаши с алкохол по телевизията се замъгляват.

Според турски политолог това се обяснява както с международната реакция, така и с факта, че въпросът не е ключов за изборите на 31 март.

Президентът обаче продължи с нападките срещу Кълъчдароглу, когото многократно сравни с австралийския сенатор-ислямофоб Фрейзър Анинг. Поводът са думи на опозиционния лидер, че ислямският свят трябва да обмисли защо в неговите земи вирее тероризъм.

На 18 март в Турция се отбелязва победата на османската армия при отбраната на Дарданелите през Първата световна война. Голяма част от експедиционния корпус на Антантата е била от австралийци и новозеландци. Хиляди от тях загиват в боевете и са погребани на полуострова. На този ден в Чанаккале Ердоган заяви, че нападението срещу мюсюлманите в Крайстчърч е част от координираната кампания на Запад срещу исляма и срещу Турция:

„Тук сме от хиляда години и ако е рекъл Господ, ще сме тук до края на света. Няма да можете да превърнете Истанбул в Константинопол! Дядовците ви дойдоха и се сблъскаха с нас тук. След това някои си тръгнаха на крака, а други си отидоха в ковчези. Ако решите да дойдете със същите намерения, чакаме ви! И не се съмнявайте, че ще ви изпратим, също като дядовците ви. За нас Чанаккале е символ на общата воля за мир, на братство, родено от споделената болка“.

Ден по-късно Ердоган заяви, че новозеландците трябва да въведат смъртната присъда и че докато не го направят, той няма да се умори да им го повтаря:

„Ако Нова Зеландия не накаже нападателя, по един или друг начин ние ще му потърсим отговорност. Нямало по-големи присъди от 15 години! Какво говорите! Някой изтребва 50 молещи се мюсюлмани и нямате необходимия член в законите си? Това е човешки живот! Колко евтин е човешкият живот? Променете си законите, за да не давате на убийци като този право да живеят!“.

Отмяната на смъртните присъди в Турция през 2004 г. беше грешка, заяви Ердоган. Той допълни, че му идва в повече да гледа как превратаджиите от 2016 г., убили 251 души, ще бъдат хранени в затвора, докато изтърпяват доживотните си присъди.

Кампанията на президента е повече с вътрешно-, отколкото с външнополитическа насоченост. Но в реакциите от Австралия и Нова Зеландия - на Скот Морисън и Джасинда Ардърн, пролича сериозна обида. Премиерите и на двете страни припомниха думите на командващия османските войски в битката за Галиполи, а по-късно основател на турската Република - Кемал Ататюрк, от 18 март 1934 г., че падналите герои, щом са погребани в тази земя, вече са и нейни деца и ще почиват в мир.

Скот Морисън каза: „Изявленията, които направи турският президент Ердоган, са извънредно обидни за австралийците. И много безразсъдни в този много чувствителен момент. Обидни са, защото петнят паметта на войниците ни и нарушават обещанието, което е изсечено на онзи камък на Галиполи и което е дал Ататюрк на майките на нашите бойци“.

Джасинда Ардърн посочи: „Не приемам, че в отношенията ни сега ще настъпи трайна промяна. Те са толкова дълбоки. Тези хора са се погрижили за нашите убити и ранени! Хиляди новозеландци посещават Галиполи и това е доказателство за силата на онова, което свързва и обвързва нашите страни. Отхвърлям идеята, че сме на път да загубим тези отношения“.

Напрежението спадна, след като в сряда Ердоган написа във „Вашингтон пост“, че терористът от Крайстчърч и „Ислямска държава“ са замесени от едно тесто. В текста на турския президент се подчертава, че нападателят оправдава възгледите си чрез изопачаване на историята и на християнството и че целта му е да посее семената на омразата сред обикновените хора.

„Като лидер, който многократно е подчертавал, че тероризмът няма раса или религия, категорично отхвърлям всеки опит атаката от миналата седмица да се свързва с учението и етиката на християнството“, написа Ердоган.

Още по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени