Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Не си представям как Великобритания ще участва в евровота

Весела Чернева
Снимка: БНР

Топката отново е в полето на Великобритания, каза пред БНР Весела Чернева - директор на Българския офис на Европейския съвет за външна политика.

„ЕС даде срок до 12 април, в който Великобритания трябва да гласува споразумението за Брекзит в парламента. Ако това не стане, трябва или да поиска нова отсрочка, но да декларира, че ще участва в изборите за ЕП, или да се премине към Брекзит без сделка. Европа се застрахова срещу това Великобритания, със своето неучастие в изборите за ЕП, да не ги компрометира от юридическа гледна точка“, обясни тя в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според нея възможността за втори референдум продължава да стои, но тя изглежда много трудна.

Оставка на Тереза Мей няма да изненада никой, но тя не е лесна, подчерта Чернева и добави:

„Ако се стигне до оставка на Мей, тогава ЕС ще трябва да се съгласи на нова по-дълга отсрочка и Великобритания ще трябва да декларира, че няма да участва в европейските избори, което на практика ще означава Брекзит“.

Различни позиции по Брекзит заявиха лидерите на Германия и Франция. Чернева обаче смята, че постигнатото споразумение от страна на ЕС е притъпило амбициите на двамата и е поставило нещата в рамки, удовлетворяващи всички страни.

Според нея Великобритания няма да участва в евровота.

„Гледайки политическата ситуация във Великобритания, не мога да си представя как тя би участвала в изборите. Чисто политически не мога да си го представя“.

Весела Чернева коментира и протестите в Сърбия. Тя изказа мнение, че президентът Александър Вучич не приема протестите насериозно.

„Това е едно очевидно движение, на което трябва да се обърне внимание. Вучич и правителството му не изглежда да приемат тези протести достатъчно сериозно“.

Според Чернева ситуацията в Тирана, където също има протести, е доста различна от тази в Белград.

„Там има една обща криза на политическата система… В Албания очакват през юни отваряне на преговори с ЕС, което в момента изглежда доста невъзможно, особено предвид това, че вътрешният диалог между правителство и опозиция на практика е спряло. Залогът е доста по-голям отколкото просто един уличен протест“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна